M&M Project Reveal | Kitchen

We are so excited to share the M&M Project with you! This refined before and after is a show stopper. Within this major renovation we dramatically transformed the kitchen and great room to better suit our clients. Starting with the kitchen, read on to learn how we implemented elevated sophistication within bold design elements.


PHOTOGRAPHY: LAURA SUMRAK


M&M PROJECT | TYLER INTERIORS

An angled wall and crammed pantry were a big nuisance towards traffic flow and functional storage. We wanted to square off the angled wall, but because this isn't their forever home these homeowners didn't want the extensive structural work included to do so. As an alternative, we eliminated the pantry and connecting coat closet to widen the cased opening into the great room.





Without changing the square footage, this single decision instantly made the overall space feel drastically bigger. To accommodate storage we implemented floor to ceiling cabinetry around the wall oven and refrigerator. From top to bottom, roll out drawers give these clients easy access to their stored goods.


M&M PROJECT | TYLER INTERIORS

As soon to be empty nesters, these clients wanted to replace their "breakfast area" with an elongated island extension. The new expansive island accommodates additional storage, a massive prep zone, seating area, and entertainment zone for yummy snacks and drinks. Extending the length of the kitchen the size of the island enhances the overall feel of this new and improved space. The 3 inch mitered countertop edge and little black "footies" were the perfect finishing touches to take it to the next level.


M&M PROJECT | TYLER INTERIORS

As a lover of bold design, the wife wanted to implement drama without scaring off potential future buyers. These clients plan to sell this home within the next 5 years; therefore, we integrated bold dramatic design elements that compliment the classic architecture.


M&M PROJECT | TYLER INTERIORS

This kitchen is flooded with natural light; therefore, we knew it could handle a bold color. We went with SW Iron Ore paired with a classic elevated shaker style cabinet front. For added warmth we selected a maple greige stain for the island and hood surround. For additional drama we sourced a beautiful Calcutta Gold quartz for the island countertop and slab backsplash. The rich veining adds modern sophistication we can't get enough of. We love how it hugs the enlarged picture window.


To enhance the wrapping of the base cabinets we sourced a rich soapstone countertop. The undertones of the soapstone beautifully compliment the variations throughout the quartz selection. We knew it was a risk, but we were thrilled when our clients decided to go for it. They were willing to invest in their countertops, and we couldn't be happier with the results.


M&M PROJECT | TYLER INTERIORS

The positioning of this lot gives this house a "treehouse effect" bringing the outside in. The new picture window and sliding glass doors really draw your attention outside. When standing inside it feels like a highly sophisticated treehouse. They can now enjoy the beauty both inside and outside as the seasons change throughout the year.


M&M PROJECT | TYLER INTERIORS

Stay tuned friends, let's more to see within this amazing project! Next we will reveal how we blended classic architecture with modern design elements within the great room. Just off of the kitchen, this transformation will blow your mind! We are obsessed, and we can't wait to share it with everyone.